dimarts, 9 de maig del 2017

L’ÈXIT DELS BLOGS


Un dels efectes més revolucionaris que podem trobar en la lectura i en l'escriptura és sens dubte l'edició de textos digitals. Després d'haver sobreviscut a la censura de la dictadura, la llibertat d'expressió va ser un fet que fins al 1975 no es va poder gaudir. Avui dia, la premsa escrita a espanya és gairebé de 100 diaris diferents entre els nacionals, autonòmics, provincials o locals. No va ser fins a l'any 1995 que van sortir els diaris gratuïts (20 Minutos, Qué,..) que van arribar per mitjà dels transports públics a fer-se un lloc en els mitjans de comunicació. Així, a poc a poc, la importància per estar informats sembla estar a l'ordre del dia. Tothom pot escriure en el diari i comentar una notícia o fins i tot, escriure en un blog. I és que la importància dels blogs permeten que els lectors puguin fer, principalment comentaris.

Com ens diu el prof. Campás, el trackback serveix fins i tot com a eina evolutiva per poder enumerar automàticament altres blogs. D'aquesta manera es pot connectar diversos blogs en les seves entrades i en les seves respostes. Aquesta subxarxa del web, ens permet connectar i intercanviar els nostres comentaris i opinions de manera instantània i oberta a tothom. No hi cap tipus de censura, almenys que el titular del blog ens prohibeixi la publicació del nostre escrit. La publicació de diverses entrades pot fins i tot ser un problema per a gestionar-lo si no és manté cura del blog.
La hipertextualitat és una característica del ciberespai. És molt difícil controlar un text i les seves repercussions dintre de l'eix cultural. No té barreres ni limitacions espai - temporals.

Podem dir que estem vivint en un període de transició, ja que estem re configurant les nostres pràctiques de lectura aportant noves iniciatives que generen transformació i participació revolucionaria. L'arribada de la premsa gratuïta suposa una nova competència a la premsa tradicional o de pagament...però quina es la competència en els blogs?

Que significa la llibertat d'expressió en un blog? Quins són els aspectes positius i negatius de poder expressar-se en els blogs?



4 comentaris:

  1. Hola Alícia,
    A la xarxa el gènere més innovador que es fa servir més és el blog, un dels grans fenòmens del segle XXI, cada vegada n'hi ha més i competitius per captar l'atenció d'altres usuaris. Una nova manera d'informar: immediatesa, proximitat, independència, deslligat de les opinions dels mitjans tradicionals, total un fenomen jove en plena evolució que s'adapta als canvis en cada moment.
    Ens seguim parlant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rosa Maria, tens raó en dir que el blog és el gènere més innovador per immediatesa. Crec que aquesta és la clau i treu competència a qualsevol altre comentari imprès que és pugui fer a un escrit. Per aquesta raó, la independència que pot donar i la "llibertat" que tenim per a escriure en els blogs, crecs que són les eines del seu èxit. Gràcies

      Elimina
  2. Hola Alicia,
    Yo creo que una parte del “éxito” de los blogs es la necesidad que las personas tienen de comunicarse con los demás. La mayoría de la gente no quiere publicar, sólo quiere comunicarse, pero como estamos comprobando en esta asignatura, eso no resulta fácil. Tener un blog no significa necesariamente tener visibilidad y en muchos casos acabas haciendo un discurso contigo mismo. Supongo que esa es una de las razones por las cuales la mayoría de los blogs se abandonan en sus 3 primeros meses de existencia.
    Sorry! Me ha quedado una respuesta un tanto pesimista, ¡debe ser la primavera!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! no te preocupes por el pesimismo del mensaje, es más, creo que es la realidad. Escribimos por necesidad de expresar nuestros sentimientos y preocupaciones. Algunos esperan respuesta y otros, simplemente, desahogo. Hay mucha gente que escribe por la noche porque se sienten más inspirados y su mente fluye mejor...Yo no dispongo de mucho tiempo y a veces, la táctica nocturna funcina cuando no encuentras la respuesta en las lecturas de las pacs. Estás todo el dia dándole vueltas y al final...aparece!! no puedes dejarla escapar y la escribes.
      Yo reconozco que no soy bloggera, aunque sigo blogs. Me gusta leer, pero no escribir y mucho menos publicar uno propio. Creo que la constancia y la imposición de escribir para "alguien" matan mi "ganas" y creatividad

      Elimina