dijous, 30 de març del 2017

PRIMER CONTACTE AMB L'HIPERTEXT



L’evolució entre la comunicació oral i l’escrita ha donat lloc a diferències tant en l’escriptura com en la lectura. Aquesta evolució ha creat dels mecanismes que facilitessin la llegibilitat i en contemporània el seu significat a través d'unes formes emergent per estendre el coneixement en una era de revolució digital amb els hipertextos.

Al llarg de la historia, la primera gran revolució va ser la invenció de la impremta. Gutenberg, va traslladar el mode de pensar cap a l’escriptura. Aquest seria l'origen d'un model lineal que deixa enrere el mode natural de transmetre l’ensenyament oral. Neix una cultura escrita i de manera lineal. Seguint sempre la línia del pensament natural, ens trobem ara amb aquesta forma de reproduir els pensaments exalçats per mecanismes que associen informació amb una altra revolució que serà la revolució cultural.


Michel Bernard [1] va fins i tot més enllà i ens proposa la idea de l'hipertext com la tercera dimensió de la llengua. Ens diu també que la comunicació oral se presenta com una línia i el discurs escrit com una superfície.

Vannevar Bush,[2] volia crear un sistema d’informació comparat al pensament humà. Un sistema que pogués recollir i ampliar informació basant-se en la teoria humana per a aprendre i pensar. Així innova una solució per a recuperar i a ampliar la informació. Crea un sistema d’associació, el Memex, de gran capacitat per a reordenar i seleccionar la informació per mitjà de la unió d’elements.


 Gràcies a la tecnologia electrònica i als sistemes hipertextuals, ens permeten interactuar en objectes textuals que s’uneixen col·lectivament. Veiem com es guanya dinamisme i rapidesa en obtenir una informació sense obligar-nos a deixar la lectura sinó, com una aportació enriquidora que enllaca amb el text principal. Corregeix l’anterior sistema d’indexació tradicional i crea un sistema de recuperació per associació. 

Podem dir que la revolució digital ha canviat el nostre mode d'escriure i d'interactuar. 

 Que en penseu? 
 


[1] DE KERCKHOVE, Derrik (1999). Inteligencias en conexion. Barcelona: Gedisa Editorial, 129
[2] CAMPÀS MONTANER, Joan. Hipertextualitats digitals. Material en pdf.

5 comentaris:

  1. És ben cert, que amb la revolución de les tecnologías digitals i telemàtiques han capgirat la societal convertido-la, tal i com diria Castells en "Societat en xarxa".
    Salutacions i ens seguim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó Rosa Maria, estem cada cop més a la vora d'una societat en xarxa. Aquesta és la globalització que cada cop creix i experimenta en tots els camps. Per exemple i sense anar molt lluny, ja estudiem a través de la xarxa i intercanviem pensaments i continguts on volem.

      Elimina
  2. Las facilidades del hipertexto podrían ser apreciadas como una especie de lógica extendida del happening: por un lado, su natural apertura favorece los actos de libertad consciente, de otro, su forma “red” permite el establecimiento de relaciones inagotables y, finalmente, la elaboración de una forma que no está forzada por ninguna prescripción. Pero, además, como hemos comprobado, sus propiedades reivindican la generación del pensamiento no lineal (asociado a la creatividad), y la suspensión de un pensamiento jerárquico, lineal, logocéntrico, a favor de un procedimiento no lineal y nómada. Ahora bien, yo no creo que se haya producido (al menos todavía) esa gran revolución en la escritura ni en la forma de leer. La mayoría (y recalco mayoría) de los textos siguen la misma estructura lineal. Quizás deberíamos preguntarnos ¿por qué si el hipertexto proclama un poder democratizador de la escritura seguimos produciendo el mismo tipo de texto lineal y secuencial de siempre?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Agalma, la cuestión de saber si el hipertexto proclama un poder democratizador de la escritura es un planteamiento nuevo que es difícil de contestar. Cierto es que el paradigma es capaz de dar respuesta a los problemas y que debería de implicar la desaparición del libro impreso, la escritura lineal y las estructuras de pensamiento ya se hacían con el viejo modelo de paradigma cartesiano. El problema de hacer una solución eliminando una..creo que hoy en día no es posible aun. Creo que la aparición de un nuevo paradigma implica nuevas soluciones y soluciones a los antiguas dificultades. Así que por ahora tendremos que esperar a este nuevo paradigma que nos pueda facilitar la convivencia que hasta hoy hacemos alternando el texto lineal con el secuencial. Creo que no tardaremos mucho en encontrarla dada la necesidad que tiene el hombre de ir innovando constantemente. Es como una necesidad que nos persigue. No se trata de substituir sino de resolver problemas mejorando tecnológicamente o combinando los dos sistemas. Por ahora y como conclusión, el libro impreso y la linealidad siguen siendo en el futuro parte de la solución

      Elimina
  3. ¡Hola Alicia!

    Estoy totalmente de acuerdo, de momento estas dos realidades han de aprender a convivir, ¿por cuánto tiempo? No lo sé, ni creo que lo sepa nadie. Quizás hemos de considerar la posibilidad de que los cambios culturales son más lentos que las innovaciones técnicas.

    ResponElimina