dijous, 30 de març del 2017

PRIMER CONTACTE AMB L'HIPERTEXT



L’evolució entre la comunicació oral i l’escrita ha donat lloc a diferències tant en l’escriptura com en la lectura. Aquesta evolució ha creat dels mecanismes que facilitessin la llegibilitat i en contemporània el seu significat a través d'unes formes emergent per estendre el coneixement en una era de revolució digital amb els hipertextos.

Al llarg de la historia, la primera gran revolució va ser la invenció de la impremta. Gutenberg, va traslladar el mode de pensar cap a l’escriptura. Aquest seria l'origen d'un model lineal que deixa enrere el mode natural de transmetre l’ensenyament oral. Neix una cultura escrita i de manera lineal. Seguint sempre la línia del pensament natural, ens trobem ara amb aquesta forma de reproduir els pensaments exalçats per mecanismes que associen informació amb una altra revolució que serà la revolució cultural.


Michel Bernard [1] va fins i tot més enllà i ens proposa la idea de l'hipertext com la tercera dimensió de la llengua. Ens diu també que la comunicació oral se presenta com una línia i el discurs escrit com una superfície.

Vannevar Bush,[2] volia crear un sistema d’informació comparat al pensament humà. Un sistema que pogués recollir i ampliar informació basant-se en la teoria humana per a aprendre i pensar. Així innova una solució per a recuperar i a ampliar la informació. Crea un sistema d’associació, el Memex, de gran capacitat per a reordenar i seleccionar la informació per mitjà de la unió d’elements.


 Gràcies a la tecnologia electrònica i als sistemes hipertextuals, ens permeten interactuar en objectes textuals que s’uneixen col·lectivament. Veiem com es guanya dinamisme i rapidesa en obtenir una informació sense obligar-nos a deixar la lectura sinó, com una aportació enriquidora que enllaca amb el text principal. Corregeix l’anterior sistema d’indexació tradicional i crea un sistema de recuperació per associació. 

Podem dir que la revolució digital ha canviat el nostre mode d'escriure i d'interactuar. 

 Que en penseu? 
 


[1] DE KERCKHOVE, Derrik (1999). Inteligencias en conexion. Barcelona: Gedisa Editorial, 129
[2] CAMPÀS MONTANER, Joan. Hipertextualitats digitals. Material en pdf.